Vandaag voelt het alsof de lente (officieel begint deze over 4 dagen) is begonnen met een temperatuur van 17 graden Celcius rond het middaguur, De krozen zijn begonnen met bloeien en worden goed bezocht door bijen en andere bestuivende insecten. Het is een gegons van jewelste in de bomen. Gisteren was het minder warm en lieten alleen de hommels zich zien. 160317
Hagelwitte krozenbloesems tegen een strakblauwe lucht. 160317
De lente is begonnen! 210317
Blik over de krozenboomgaard 210317
Oude krozenboom die is omgevallen en op verschillende plaatsen is gaan wortelen.210317
Kroos Pearl Beauty 210317
Deze kroos bloeit bijzonder uitbundig 210317
Krozenbloesems bij de Bankenhoeve. De bomen hebben onlangs een flinke onderhoudsbeurt gehad. 230317
Kroos Pearl Beauty (Parelpracht) 260317
Beurré Alexander Lucas in bloei. Let op de mooie piramidale groei waardoor de belichting aan alle kanten goed is. 090417
Bloei van Noord-Hollandse Suikerpeer. 090417
Bloesem van Noord-Hollandse Suikerpeer, met als achtergrond de boomstam. 090416
Bloei van 'Josua' (2e generatie nakomeling van Jostabes) 090417
Wilgen (in volle bloei) met klimopbegroeiing en de hoogstamboomgaard. Prachtige elementen in het landschap en bijzonder rijk aan biodiversiteit. 090417
Brederodestoofpeer, fraai in de bloesems, maar ook toe aan snoeibeurt. 090417
Peer Conference in fruitdoolhof. 090417
Appel 'Alkmene' bloeit op beschutte plaats in de fruitdoolhof. 090417
Kersenbloesems in fruitdoolhof. 090417
Begin van appelbloei 160417
Bloei van witte bes 'Blanka' in fruitdoolhof 160417
Door het koude weer blijft de bloei nog wat achter. 230417
Schitterende boom van Jasappel in bloei 290417
De koeien in de krozenboomgaard komen kennismaken. 140517
Mispel bloeit. 210517
Door de dagen met strenge nachtvorst werd gevreesd voor een magere krozenoogst. Nu alles beter zichtbaar wordt, lijkt het mee te gaan vallen. 210516
Kroos 'Pearl Beauty' draagt ook voldoende vrucht. 210517
De bramenbloesems zijn erg in trek bij insecten. Hier is de penseelkever in actie. 100617
De penseelkever (toepasselijke naam!) legt eitjes in rottend hout en hierin komen de larven tot wasdom. Daar op het fruitperceel al het snoeihout langs de perceelsranden wordt opgetast, is dit ruim voorradig. 100617
Distelvlinder op bramenbloesem.110617
Gehakkelde aurelia is ook van de partij.110617
Er is voor iedereen genoeg te halen: hier kleine vos en fraaie schijnboktor. 110617
Detail: fraaie schijnboktor. Opvallend zijn de dikke billen van deze kever en de lange voelsprieten. 110617
Zweefvlieg.110617
Atalanta, gehavend door vogel? 110617
Loganbes (braamboos) is rijp 210617
Boysenbes (braamboos( is pas rijp wanneer deze donkerbruin van kleur is en dat duurt nog enkele dagen. 210617
De eerste rijpe krozen werden dit jaar geplukt op 21 juni. Hier rijpe vruchten van 'Kroos Freya'. 270617
'Kroos Freya' gereed om geplukt en gegeten te worden. 290617
'Josua' (zaailing van zaailing van Jostabes) groeit langzaam, waardoor de internodiën kort zijn en de vruchten dicht bij elkaar zitten. 290617
Roze bes 'Pink Champagne' 290617
Rode bes 'Rotet' 290617
Gele framboos 'Fallgold' 290617
Zwarte framboos. 290617
Plukrijpe krozen. 120717
Uiteraard hangen deze krozen niet recht onder het steeltje. 120717
Kroos 'Pearl Beauty' doet haar naam eer aan. 130717
Wat bij de fruitpluk van de boom valt, is snoepgoed voor de koeien. Erg nuttig omdat tevens ongedierte wordt opgeruimd. 130717
Rijpe 'Josua' bessen, 2e generatie nakomeling van Jostabes (complexe kruising tussen kruisbes,zwarte bes en Worcesterbes), zijn grof en goed smakend. Het meest bijzondere aan deze variëteit is de zeer rustige groei. 190717
Gedoornde braam 'Himalaya' is rijp. 190717
Open dag Krozenboomgaard en Fruitdoolhof met zelfpluk. 300717
300717
300717
300717
Nu de bui voorbij is, kan gewoon weer verder worden geplukt. Tenminste als je niet bang bent voor wat water dat op de bladeren zit. Deze Suikerperenboom is naar schatting 140 jaar oud en nog steeds productief. 300717
De Marketonzen zijn plukrijp! Dit oude ras kan prima in Nederland worden geteeld omdat ze geen last heeft van perzikkrulziekte. 250817
Wijndruif 'Regent' heeft het erg goed gedaan dit jaar. 020917
De entree van de krozenboomgaard bij het Bourgondisch Fruitwandelen. 020917 Foto: PB
Deelnemers aan Bourgondisch Fruitwandelen passeren de krozenboomgaard en fruitdoolhof. Voor velen een ideale gelegenheid om middels een proeverij kennis te maken met de producten van schone fruitteelt! Het was overigens perfect wandelweer waardoor de stemming er meteen goed in zat. 020917
Deze jeugdige wandelaar laat zich het appelsap goed smaken. 020917
020917 Foto: PB
Jan van Eck, een virtuoos op de accordeon. Jan heeft vandaag een groot gehoor. De deelnemers aan alle afstanden (een kleine 3000) kunnen genieten van zijn stemmige muziek. Het bekende lied van Boudewijn de Groot over het Land van Maas en Waal wordt massaal meegezongen. Jan vertelde dat hij, zodra het Bourgondisch Fruitwandelen vandaag voorbij is, nog op een bruiloft gaat spelen. Petje af! 020917
020917
020917
020917
020917
020917 Foto: PB
Fris en Fruitig-weekend van de Tuinen van Appeltern. Een mooie gelegenheid om de idealen van schone fruitteelt nog eens onder de aandacht te brengen en het netwerk te versterken. Hond Fikkie is kennelijk liever lui dan moe. 100917
Het is bekend dat de kroos behalve voor verse consumptie zeer geschikt is om in de keuken te gebruiken. Ook dranken als sap en wijn kunnen ervan worden bereid. Wanneer je Peter van Swambagt van bierbrouwerij Swambacchus (r) en Thijs Banken van Stichting Schone Fruitteelt (l) zo geanimeerd met elkaar in gesprek ziet, kun je wel raden wat het volgende nieuwe krozenproduct is dat er aan zit te komen. Foto: HB 100917
Haneman: Dit jaar getooid met een bijzonder fraaie blos, hetgeen duidt op een hoog suikergehalte. Het is een streekras met als herkomst Winssen. De Haneman is een befaamde, zeer zoete appel die vooral in de keuken wordt gebruikt voor de lokaal populaire gerechten '"Hete bliksem" ( in combinatie met zure appels, aardappelen en spek) en "Haneman koekenpan'' (gebakken in smout en af te werken met stroop en een snufje kaneel). Beide zijn gerechten voor echte smulpapen!