Fotoalbum 2016

De bloei van de krozenbomen die al in januari is begonnen, houdt door het koude voorjaar gelukkig lang aan zodat alsnog bestuiving en vruchtzetting kan plaatsvinden. 030416

030416

Er zit volop stuifmeel aan de poten bij deze bij. 030416

030416

Niet alleen bijen, maar ook vele soorten vliegen dragen een steentje bij aan de bestuiving. 030416

De perzikbloesems dichterbij bezien. 030416

Bloeiende IJsbout van andere kant bezien. Bij het verwijderen van hoge wilgenbomen aan de perceelsrand zijn enkele grote takken van de perenboom gesneuveld. Hierdoor is goed zichtbaar geworden hoe de boom naar het licht is gegroeid.200416

Onbekende vroege handpeer (oud ras) in bloei. 200416

Brederode stoofpeer in bloei. 200416

Dezelfde Brederode boom van dichtbij. 200416

Brederode voor schuurtje in bloei. 200416

Witte bes Blanke volop in de knop. 200416

Appels in bloei 060516

060516

060516

060516

060516

060516

Appelstruik 'Delbard' in bloei 070516

Dubbele Bellefleur doet haar naam eer aan 130516

Sterappel bloeit als nooit tevoren 130516

Mispelbloemen 130516

Nogmaals maretak in Dubbele Bellefleur 130516

De koolmezen zijn hard aan het werk om het jonge broed te voeden. Gelukkig zijn er voldoende rupsen te vinden in de fruitbomen. 290516

Een bedrieglijk plaatje. Deze krozen (kruising tussen Engelse kroos en P. cerasifera Nigra) zijn echt pas in juli rijp. 290516

Een van de oude krozenbomen is omgewaaid bij de storm van afgelopen week. Dat is wel even schrikken. 050616

Rijke bloei bij wilde braam 'Himalaya'. 090616

Tuinhommel bestuift wilde braam. 090616

Wilde bij bezoekt bramenbloesem. 090616

Wilde bij op bramenbloesem. 090616

Kiwibes bloeit volop. 090616

Bloesem kiwibes. 090616

Kiwi 'Jenny' bloeit ook volop. 090616

Kiwi 'Jenny'. 090616

zwarte framboos 090716

zwarte framboos 090716

Bramboos 'Boysenbes' 090716

Zwarte bes 'Black Reward' 090716

Witte kruisbes 'Invicta' 090716

Roze bes 'Pink Champagne' 090716

Deze herstframboos (Amerikaans ras) levert in zomer iets kleinere vruchten. 090716

Bloei van stekelbraam 'Himalaya' loopt lang door 090716

Nakomeling van Jostabes met dwerggroei en goede productie. 090716

Witte bes 'Zitavia' 090716

Rode bes 'Rondom' met typische druppelvorm 090716

Witte bes 'Zitavia' 090716

Gele herfstframboos 'Fallgold' 090716

Zwarte moerbei 090716

Rode bes 'Rotet' geeft rijke oogst dit jaar. 090716

Rode bes 'Rotet' 090716

De eerste krozen waren eind juni al rijp. Dit exemplaar heeft de meest typische hartvorm. 090716

090716

090716

Donkere krozen 090716

Appel 'Stark's Earliest' doet haar naam eer aan 200716

Stark's Earliest heeft de typische blos van een zomerappel 200716

Yellow Transparant is bijna rijp 200716

Yellow Transparant 200716

Kruidenierspeer is al rijp 200716

Kruidenierspeer 230716

Burgemeester Steenkamp van de gemeente West Maas en Waal bevlogen bezig aan zijn openingswoord voor de Nationale Krozenproeverij van Slow Food Nederland. 230716

De rondleiding startte op de plaats vaar het allemaal begonnen is. De interesse voor het fruit werd door Adriaan Banken al overgedragen aan zoon Thijs toen deze 6 jaar oud was. Een ent van de Franse Wijnpruim werd geplaatst op een krozenonderstam. De boom is nog steeds vitaal. 230716

Myrobalaan wordt geproefd. 230716

Tien krozenvariëteiten werden geproefd en vergeleken: Queens Delight, Lions Pride, Apricoty Dream, Peach Dream, Red Appetite, Sweet Honey, Toni, Christies, Black Jewel en Sara. In Slow Food Magazine komt een verslag. 230716

Een opmerkelijke krozenvariëteit. 230716

Kroos Sara heeft veel van wat een kroos aantrekkelijk maakt. 230716

Het bestuur van Slow Food Nederland maakte bekend dat de kroos zeer recent is opgenomen op de nationale en de internationale lijst van de Ark van de Smaak. En dat alleen al is een goede reden om samen het glas krozenwijn te heffen! 230716

De keurmeesters en -meesteressen van de Nationale Krozenproefdag mochten een rasnaam bedenken voor deze kroos. In een mum van tijd hadden ze het voor elkaar. Het is geworden: Pearl Beauty. Een fraaie kroos met een sprankelend sap. 260716

Open dag krozenboomgaard en fruitdoolhof met zelfpluk 310716 Foto's 15 stuks: Pieter Banken

De fotograaf is inmiddels niet onopgemerkt gebleven. 310716

De gehele dag door zijn mensen verspreid door de boomgaard en de fruitdoolhof aan het plukken. 310716

'Vroeger in de Alblasserwaard hadden we ook een krozenboom' 310716

Uitleg bij omgevallen krozenboom. 310716

Met één hand de ladder vasthouden en dan jezelf zo ver mogelijk uitrekken om bij een kroos te komen. 310716

Ja hoor, 't is weer gelukt! 310716

Kroos 'Black Jewel' : zwarte spikkels ten opzichte van een lichtgrijze lucht. In het midden van de foto komt dit patroon terug. 310716

Nuttige oefeningen: krozenplukken vanaf de grond. De meegenomen paraplu was in Boven-Leeuwen gelukkig niet nodig deze dag. Je zou 'm wel kunnen gebruiken om krozen in op te vangen, wanneer je flink aan een tak met rijpe vruchten schudt. 310716

Vol is vol... 310716

Schuurtje bij doolhof en een inmiddels helderblauwe lucht. 310716

Fruitstokers Lubberhuizen (op foto) en Raaff uit Varik maken komend najaar eau de vie van krozen. 310716

Ziet er mooi uit al die verschillende kleuren tegen een groene achtergrond. 310716

Van de krozen is de tijd al enkele weken voorbij behalve van de gele kroos die nu rijp is. 060916

Princesse Noble (de Notarisappel is hier vermoedelijk een zaailing van) draagt dit jaar goed. De boom is gesnoeid met een zogenaamde harttak. 110916

Rijpe appels van Princesse Noble. Opvallend is de gelijkenis met de Notarisappel, die een zaailing is van Princesse Noble. 110916

Notarisappel eveneens met harttak. Ziet u de gelijkenis met Princesse Noble? 110916

Notarisappels. 110916

Dubbele Bellefleur. Friszure appel met stevig vruchtvlees. Is zeer geschikt voor appelgebak en appelbeignets. 250916

Omdat de vrucht zo mooi is hier nog een close-up van Dubbele Bellefleur. Dit exemplaar is wat minder conisch van vorm dan die op de vorige foto. Bij determinatie dienen minimaal zo'n 5 vruchten te worden bekeken vanwege de natuurlijke variatie in vorm. 250916

De tegenwoordig bekendste stoofpeer Gieser Wildeman. Links op foto is de stoofpeer IJsbout te zien. 280916

Jasappel. Deze zoete appel is dit jaar erg smakelijk door het mooie nazomerweer. 280916

Rode Dijkmanszoet 290916

Rode Dijkmanszoet 290916

Sterappel 290916

Sterappel! 290916

Brabantse Bellefleur komt dit jaar mooi op kleur. 031016

Cox Orange de Pippin. Een handappel met een heerlijk aroma. 031016

Glorie van Holland. Door het mooie najaarsweer is de typerende frisse muskaatsmaak van dit ras goed te proeven. 031016

Gloster, een fraaie appel die door de stevigheid en frisheid met name geschikt is voor gebruik in de keuken. Om goed smaak aan de appels te krijgen hadden de vruchten feitelijk gedund moeten worden. 031016

Granny Smith doet het goed in Nederland. Deze appels zullen pas volgende maand worden geplukt. Ze zijn dan goed op smaak. 031016

Haneman, een zoete appel die onweerstaanbaar is. Leent zich erg goed om te bakken in smout en af te werken met rietsuikerstroop (Haneman-koekenpan).031016

Pinova 101016

Bramley's Seedling, de befaamde Engelse moesappel met een hoog vitamine C-gehalte 101016

Zoete Ermgaard 131016

Brederode stoofpeer. Deze exemplaren doen de naam eer aan! Dit jaar is de stoofkwaliteit bijzonder goed door de mooie nazomer. Deze peer kan ook goed gedroogd worden. 261016

Maretak in appels produceert besjes. Wanneer vogels ervan eten, kleven de snavels aan elkaar. Om de plakkerige substantie kwijt te raken smeren ze het aan takken. Een andere toepasselijke naam voor maretak is 'vogellijm'. Zaadjes van de maretak worden op die manier verspreid. 131116

Herfst in de krozenboomgaard 131116

Nederlandse Granny Smith schoon geteeld. De kwaliteit is veel beter dan van de import- GS, die, zoals de meeste appels, te vroeg worden geplukt. Deze zijn gisteren geplukt. De groenzwarte vlekken zijn algen, die er gemakkelijk af te wassen zijn.121116