Krozenrecepten

Vers gebruik

Krozen zijn heerlijk voor jong en oud om uit de hand te eten. 
Ook kunnen ze, mits de pit verwijderd wordt, aan salades worden toegevoegd.

Krozensap

Kook de vruchten in zeer weinig water 6 minuten en giet het sap af.
Breng het op smaak met wat suiker of honing. “Wanneer u van 
troebel sap houdt, kunt u de gekookte vruchten uitpersen of de 
vruchten  met een huishoudmolen malen. Afhankelijk van de 
gebruikte zeef houdt u pitten met vezels en velletjes over. 
De vezels en velletjes zijn zeer geschikt om jam van te maken.

Krozenjam

Wanneer u de vruchten 6 minuten kookt en het eerste sap afgiet 
voor gebruik als sap heeft u geen pectine meer nodig om jam te 
kunnen maken. Wanneer u de vruchten vervolgens door een 
huishoudmolen met grove zeef maalt, houdt u alle waardevolle 
stoffen over. Alleen de pitten blijven achter op de zeef. 
Vervolgens suiker of honing naar smaak toevoegen en 6 minuten 
onder roeren doorkoken (Sommigen houden er van om een 
snuifje kaneel of wat gember of muntblad toe te voegen). 
Om een natuurlijk amandelaroma te krijgen, verdient het aanbeveling
om enkele pitten te malen en toe te voegen aan de jam. 
Krozenjam combineert goed met kaas en vleesgerechten, mits bij het
 maken niet te veel suiker wordt toegevoegd! 
Krozenjam is ook erg lekker bij boerenhangop.*

 ‘Krozendrank’

‘Krozendrank’ is een vruchtensap dat wordt verkregen uit persing van
 krozen, peren en appels, zonder  zoetstoffen toe te voegen. 

Perensap is zoet en appelsap dient voor de ondersteuning van de 
kroosaroma’s. Door de goede verhouding ontstaat dit verrukkelijke 

sap. In het boekje Gelders Gekookt, Deel 2 van Humphrey 
Ottenhof kunt u meer hierover lezen.

Krozentoetje

Kook de krozen 5 tot 8 minuten met wat suiker of honing en voeg 
toe aan de (boeren)yoghurt. Bij de (geiten)kwark, slagroom of 
vanillevla is het ook niet te versmaden. 

Krozenwijn/Krooswijn

Een heerlijk product dat prima te maken is. Behalve suiker hoeft 
niets te worden toegevoegd wanneer gebruik wordt gemaakt van 
natuurlijke gisten die op de buitenkant van de onbespoten vrucht aanwezig zijn. U kunt afhankelijk van uw voorkeur kiezen voor een
droge, medium of zoete wijn.

Wanneer u zelf aan de slag wilt, staat ook op de volgende webpagina's interessante informatie:

 http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=125901

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/jul/06/how-to-make-cherry-plum-wine


De meeste mensen verkiezen een mediumwijn omdat het een 
fruitige wijn is die zowel bij het eten als vooraf kan worden
geschonken. Van de geselecteerde rijpe krozen uit de Boven-Leeuwense krozenboomgaard heeft professioneel wijnmakerTeunis van Oort uit Herveld (Wijnmakerij De Betuwe) een heerlijke mediumwijn gemaakt. Het is een witte/licht rosé wijn, die naargelang ieders voorkeur zowel koel als op kamertemperatuur kan worden geserveerd.

Eau-de-Vie kroos

Sinds 2017 wordt door stokerij Lubberhuizen uit Varik op instigatie van René Zanderink van Slow Food Nederland (o.a. auteur van Liever Lokaal) een exclusieve Eau-de- Vie (40 % alc.) gemaakt van krozen. Eau de Vie is een helder distillaat van wijn of fruit. Het product wordt als volgt beschreven. 

"De geur is intrigerend en ingetogen, de smaak is gelaagd; fris en zwoel met een aangename afdronk van marsepein, afkomstig van de pitten. Deze eau de vie met tonen van amandelen, vormt een prachtig huwelijk met diverse desserts en chocolade als afsluiting van een goede maaltijd".

Krozennotengelei

2 kg krozen, 3 dl water, 2 dunne kaneelstokjes, 1,5 kg geleisuiker, 100 g walnoten in stukjes, 4 eetlepels cognac.

Halveer de krozen en haal de pit eruit. Doe de pitten met het water in een steelpan. Breng water met pitten aan de kook en laat ze 10 minuten zachtjes koken. Zeef het water, gooi de pitten weg. Doe de krozen, kaneelstokjes en het gekookte water in een pan en kook de krozen in 10 minuten zacht. Los de suiker op in het mengsel. Breng het aan de kook en laat 5 minuten flink koken. Haal de pan van het vuur. Voeg de walnoten en de cognac toe en laat het 5 minuten staan. Haal de kaneelstokjes eruit en roer voorzichtig (bruist hard). Doe de gelei in potten laat het een maand staan voor gebruik.

(van Mw. A. van der Blom)

 Andere recepten

De opsomming van hierboven is uiteraard maar een fractie 
van wat mogelijk is. U kunt de krozen ook, zoals vroeger veel werd 
gedaan, wecken of toevoegen aan de bowl of rumtopf. 
Een beroemde vruchtenbowl uit het verleden is Krozen 
op Arak (soort brandewijn).

 

'TV kok' Ad Jansen heeft op de Libellebeurs van 2006 ook de 
krozenjam ontdekt. Hij beveelt de jam aan te combineren met 
boerenhangop (Boerenkwark die je een nacht in een theedoek 
ophangt en laat uitdruipen).

 

Overhandiging van eerste fles krooswijn aan restaurant/café Croos in Rotterdam-Crooswijk. (foto Ton Geenen)