Agenda

24 juli 2022 Open dag krozenboomgaard en fruitdoolhof met zelfpluk. 10.30-17.00 uur. Adres Wilgenstraat 6-8 Boven-Leeuwen. Nadere gegevens volgen.

 

12 September 2021 was in Boven-Leeuwen de appel- en perenoogstdag met zelfpluk.Naast de appels- en peren konden er bramen en myrobalanen worden geplukt. Wederom een gezellige en geslaagde dag! 

Zondag 1 augustus 2021 was de open dag van de krozenboomgaard en fruitdoolhof met zelfpluk. De dag was zeer geslaagd. Voor een korte impressie, zie Fotoalbum 2021!

Op en rond deze dag had de voorzitter een aantal toevallige en zeer mooie natuurontmoetingen: een egel die zich heeft verschanst in een hoop hooi waar de hand in wordt gestoken, een konijn dat over het boomstambruggetje holt en daarbij voor lief neemt natte voeten te krijgen van de overvolle sloot, de vele kikkers die in de sloot springen als je er langs loopt en een steenuil die alles gadeslaat vanuit zijn nest, vele soorten zangvogeltjes (o.a. pimpelmees, winterkoning, fitis en staarmees) die zich gelijktijdig hoog in de pruimenbomen tegoed doen aan luizen die huizen op jonge scheuten. Het bijzondere is dat toen de voorzitter het laatste waarnam, hij aan een geïnteresseerde lange (niet onbelangrijk detail!) bezoeker herinneringen uit de jeugd werden opgediept toen er vier Ontario pruimenbomen langs het bouwland stonden die elk jaar zeer stevig onder de luizen zaten en zodanig dat er weinig te oogsten viel. Van een evenwicht was toen bepaald geen sprake. Het was een 'The Biggest Little Farm'- moment (van harte aanbevolen film uit 2018!). 

De appel- en perenoogstdag vond plaats op zondag 13 september 2020 in Boven-Leeuwen, Wilgenstraat 6-8. Het weer was prachtig. De opkomst was prima. Kortom, een geweldige gelegenheid om de stichting weer onder het voetlicht te brengen. Zie fotoverslag in de map Fotoalbum 2020 op deze website.

Pomologische inloopavond in Nationaal Fruitpark Ochten vond plaats op woensdag 26 februari 2020

In 200 jaar zijn bijna 500 perenrassen verdwenen
Lang heeft niemand zich daarover  bekommerd, 
maar inmiddels wordt er anders naar gekeken. 

Voorzitter Tammo Katuin van de NPV (Noordelijke Pomologische Vereniging) vertelde
bevlogen over de vorderingen van het Internationaal Peren Project dat is gericht
op behoud van de diversiteit van stoofperen en het gebruik. 

Ook is een film vertoond waarin de internationale 'perenredders' zich te goed
doen aan een diner dat volledig uit perenbestaat.

Thijs Banken, voorzitter van Stichting Schone Fruitteelt, belichtte aan de hand van 
een diapresentatie de historie en wederopstanding van de kroos. 

Tot de jaren 70 van de vorige eeuw sierden her en der nog krozenbomen ook het landschap in de Betuwe, met een concentratie in Ochten/Eldik. Door economische wetten moesten de krozenbomen, net als andere hoog- en halfstamfruit-bomen, het veld ruimen. Onder andere door het beschikbaar komen van betere krozenrassen en -onderstammen beleeft deze fruitsoort een opmerkelijke wederopstanding.

Zie ook de voorbeschouwing bij omroep Gelderland (radio en tv)

https://www.omroepgelderland.nl/media/35225/VIDEO-Dit-fruit-is-terug-van-weggeweest

en tevens in dagblad De Gelderlander editie Neder-Betuwe 

https://www.gelderlander.nl/neder-betuwe/de-betuwse-wederopstanding-van-de-kroos~af38eb51/

De avond is met ruim 20 geïnteresseerden goed bezocht. De bezoekers konden onder andere ingemaakte krozen proeven. Want de meestgestelde vraag is toch altijd: "'hoe smaakt een kroos?" Door bezoekers werden uitdagende vragen gesteld, die menigmaal tot verhelderende discussies leidden, waarvoor dank!

De Noordelijke Pomologische Vereniging kon na afloop weer nieuwe leden noteren en de aanwezigen gingen hopelijk met wat extra bagage huiswaarts.

Kortom: een zeer geslaagde avond!