Agenda

Woensdag 26 februari 2020: Pomologische inloopavond bij Fruitpark Ochten. Voorzitter Tammo Katuin van de Noordelijke Pomologische Vereniging vertelt over de vorderingen van het Internationaal Peren Project dat is gericht op behoud van de diversiteit van stoofperen en het gebruik. Thijs Banken, voorzitter van Stichting Schone Fruitteelt, belicht de historie en opmerkelijke wederopstanding van de kroos. Tijdens een pomologisch vragenuurtje kunnen vragen uit de (hobby)teelt van fruitgewassen naar voren worden gebracht. Het hiervoor genoemde is onder voorbehoud. Nadere gegevens volgen zodra meer bekend is.

 

 5 Oktober 2019 werd de eerste appel- en perenplukdag gehouden in de hoogstamboomgaard van de familie Banken. Er was een ruim aanbod rijpe appels en peren, meest rassen uit grootmoeders tijd (Bellefleur, Haneman, Notarisappel, etc.), maar ook nieuwere rassen die eveneens onbespoten kunen worden geteeld (Santana, Liberty, Pinova, Rajka, etc.) Daarnaast werden er kweeperen, mispels, walnoten en hazelnoten aangeboden. Veel van het fruit was uiteraard al geoogst, maar liefhebbers konden met een driepootladder ook zelf hun fruit plukken. Tevens was er een proeverij van de grote variëteit aan fruit- en fruitproducten uit de boomgaard. Onder een fraai najaarszonnetje was het puur genieten voor jong en oud. Zie fotoalbum 2019!

Een luchtfoto van de krozenboomgaard met fruitdoolhof is te zien op  https://www.google.nl/maps/@51.8881187,5.5577039,235m/data=!3m1!1e3?hl=nl 

 

7 September 2019 was de voorzitter aanwezig op de open dag van kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos. De stichtingsdoelen werden uitgedragen en er werden producten aangeboden van schone fuitteelt.

31 Augustus 2019 passeerden 2900 Bourgondisch Fruitwandelaars de krozenboomgaard en fruitdoolhof.  Het was vrij warm, zodat velen in de schaduw van de grote es genoten van het schone fruitteelt-appelsap met een vleugje kroos.

21 Juli 2019 was het open dag van de krozenboomgaard en fruitdoolhof met zelfpluk.
Prachtig weer, heerlijk zongerijpt fruit en vele bezoekers die met volle teugen ervan genoten. Kortom een zeer geslaagde dag! Zie fotoalbum.

20 December 2018 was de voorzitter met een stand aanwezig op de Winterfair van Boven-Leeuwen op het Dulperplein. Het was erg gezellig door o.a. koperblazers zang van Die Reifholzkapelle.

1 September 2018 was het jaarlijkse evenement Bourgondisch Fruitwandelen met passage van de krozenboomgaard en fruitdoolhof. Zo'n 3000 deelnemers konden genieten van de aanblik en geuren van het rijpende fruit en proeven van de producten van schone fruitteelt. De reacties waren bijzonder positief!

22 Juli 2018  was de jaarlijkse open dag van de krozenboomgaard en fruitdoolhof met zelfpluk van 10.00-17.00 uur. Locatie Wilgenstraat 6-8 Boven-Leeuwen. Veel fruitsoorten waren rijp voor de pluk, zoals krozen, pruimen, zomerperen, zomerappels, rode bessen, roze bessen, witte bessen en kruisbessen. Het was puur genieten voor de talrijke bezoekers. Een mooi verslag van het evenement staat in De Gelderlander van 23 juli. Hieronder treft u de link aan naar de verkorte webversie met filmpje: https://www.gelderlander.nl/west-maas-en-waal/uren-rijden-naar-de-krozenbomen-van-banken~a4505446/

16 Juni 2018 was de voorzitter aanwezig op de open dag van de BD-Kaasboerderij Noorderlicht van Kees van Gaalen en Maria Inckmann-van Gaalen te Noordeloos om de stichtingsdoelen onder het voetlicht te brengen en bezoekers de gelegenheid te geven kennis te maken met schone fruitteeltproducten. Ook heeft hij de mooie wandelroute gelopen over 6 biologische bedrijven.

28 Maart 2018 heeft de voorzitter op uitnodiging van Stichting Fruitcultuur Brabant een presentatie over krozen  gehouden in café Het Groene Woud te Liempde. Adres: Kasterensestraat 23. Ook voorzitter Tammo Katuin van de NPV was aanwezig om het stoofperenproject onder het voetlicht te brengen. De avond was voor alle partijen een succes door de grote opkomst.

2 Maart 2018 heeft de voorzitter een presentatie gehouden over krozen in Kulturhus D'n Dulper te Boven Leeuwen. Voorzitter Tammo Katuin en Marianne van Lienden van de Noordelijke Pomologische Vereniging hebben verteld over stoofperen en het internationale perenproject (IPP). In het Land van Maas en Waal en ook de Betuwe moeten er nog tal van niet ontdekte stoofperenvariëteiten zijn, die het waard zijn om behouden te blijven. Het wordt erg op prijs gesteld wanneer mensen het doorgeven wanneer ze ergens bijzondere variëteiten weten te staan.

23 Februari 2018 heeft de voorzitter een presentatie gehouden over krozen op de regiobijeenkomst van de Noordelijke Pomologische Vereniging in Lochem.