Agenda

 

9, 10 September 2017 was de stichting aanwezig bij het evenement Fris en Fruitig van de Tuinen van Appeltern.  Er werden vele fruitrassen gepresenteerd die geschikt zijn voor schone fruitteelt. Veel vele bezoekers een mooie gelegenheid om de kennis op dit vlak bij te spijkeren.

2 September 2017 vond het Bourgondisch Fruitwandelen plaats. Het was prachtig wandelweer. Bijna 3000 wandelaars passeerden de krozenboomgaard en fruitdoolhof in Boven-Leeuwen. Vooral jonge wandelaars gingen de uitdaging van de doolhof aan. Jan van Eck uit Beneden-Leeuwenl  luisterde het geheel op met melodieuze accordeonmuziek. Zie ook Fotoalbum 2017. 

30 Juli 2017 was de Openstelling krozenboomgaard en fruitdoolhof in Boven-Leeuwen met zelfpluk. Ondanks het niet stabiele weer was er sprake van een mooie opkomst. De aanwezigheid en verhalen van de vele fruitliefhebbers (jong en oud) zorgden voor een onvergetelijke dag. De foto's in fotoalbum 2017 geven een beeld de ontspannen sfeer op deze dag.

17 Juni 2017 was de voorzitter aanwezig met een proeverij op de open dag van BD-kaasboerderij Noorderlicht van Kees en Maria van Gaalen in Noordeloos. 

22 December 2016 was de stichting 's avonds met een promotiestand aanwezig op de eerste Winterfair van Boven-Leeuwen. Een uiterst sfeervol evenement, waar we de komende jaren ongetwijfeld meer over zullen horen!

17 En 18 september 2016 vond het nieuwe evenement Fris en Fruitig plaats in de Tuinen van Appeltern. De stichting showde onder andere een grote variëteit aan appel- en perenrassen die geschikt zijn voor schone fruitteelt.  

 3 September 2016 vond het Bourgondisch Fruitwandelen plaats, met als onderdeel een passage van de krozenboomgaard en fruitdoolhof aan de Wilgenstraat te Boven-Leeuwen. Het was geweldig goed wandelweer. Zo'n 2800 mensen deden mee. De proeverij van de schone fruitteeltprodukten (krozenwijn en fruitsappen) viel goed in de smaak.

31 Juli 2016 was de open dag met zelfpluk in krozenboomgaard en fruitdoolhof.

Tal van ouders met kinderen, grootouders met kleinkinderen, etc. genoten van het mooie weer en het fruit. Daaronder vele bekende gezichten, een teken dat ze goede herinneringen hadden aan eerdere gelegenheden.

Op 23 juli 2016 heeft de Nationale Krozen Proeverij plaatsgevonden, die werd georganiseerd door Slow Food Nederland (SFN) in samenwerking met Stichting Schone Fruitteelt. Burgemeester Steenkamp van de gemeente West Maas en Waal opende de bijeenkomst, die plaatsvond achter de Bankenhoeve in Boven-Leeuwen. Tijdens deze bijzondere happening (verse en verwerkte krozen werden geproefd en op gebruikswaarde beoordeeld) heeft het bestuur van SFN bekendgemaakt dat de kroos is opgenomen in zowel de Nationale als Internationale lijsten van de Ark van de Smaak. Een geweldige steun in de rug van degenen die zich inzetten voor het behoud en terugkeer van deze waardevolle fruitsoort!  Zie ook fotoalbum 2016 elders op deze site. Er komt een verslag in Slow Food Magazine. Nadere informatie: Rene Zanderink, namens Slow Food Nederland. Tel. 0613270672

18 Juni 2016 is de voorzitter te gast geweest op de open dag van BD-kaasboerderij Noorderlicht van Kees en Maria van Gaalen in Noordeloos. Bezoekers kregen uitleg over de schone fruitteelt idealen en konden kennismaken met de bijzondere combi van krozenwijn en boerenkaas. Bezoekers lieten zich, terecht, niet thuis houden door de matige weersvoorspellingen en genoten van al wat groeit en bloeit in en rond de fraaie boerderij.

Op 30 april en 1 mei 2016 is de voorzitter ter promotie van de stichting aanwezig geweest bij de (finish van de) Leeuwenmars in Boven-Leeuwen. Hij heeft zelf overigens beide dagen ook een bescheiden afstand gelopen om de sfeer te proeven. Dit leverde leuke gesprekken op en veel bewondering voor sommige deelnemers, zoals een dame van 91 jaar uit Vuren, wiens man vorig jaar is overleden en die elke zaterdag een mars loopt. 

 27 en 28 november 2015 is de Stichting aanwezig geweest op het tweede Winterfestival van de Tuinen van Appeltern. Door de matige weersvoorspellingen verkozen veel mensen een verblijf bij de warme kachel. De bezoekers die zich niet van hun plannen lieten afhouden door het weer, bleken over het algemeen erg geïnteresseerd. Zie fotoalbum 2015!

 5 September 2015 is Bourgondisch fruitwandelen geweest. Dit jaar passeerden zo'n 3000 mensen onder andere de fruitdoolhof en krozenboomgaard. In tegenstelling tot voorgaande edities was er de nodige regen. Maar gelukkig waren er tussen de buien door ook opklaringen. Zie fotoalbum 2015 ! De proeverij van krozenwijn sloeg erg goed aan, getuige de vele positieve reacties. Zo'n 750 bourgondiërs uit het gehele land maakten er gebruik van. Overigens blijken nog bijzonder weinig mensen van buiten de streek krozen te kennen. Voor de jeugd was er vruchtensap, alles van schone fruitteelt.
Inlichtingen: www.dijkensport.nl/nl/wandelen/ 

Open dag krozenboomgaard en fruitdoolhof op zondag 2 augustus 2015 .  

Het weer was ideaal deze dag. Vele bezoekers kwamen dan ook op de fiets. De sfeer was ongedwongen. Van de mogelijkheid tot zelfpluk werd gretig gebruik gemaakt. Zie fotoalbum 2015!

 24 Mei 2015 aanwezig geweest op Pinkstermarkt (Pinkstervaria) in Appeltern (Gld) met Appelation Controlé Maas en Waal. Gelegenheid om de nieuwe krozenwijn te proeven, informatie uit te wisselen, etc.

 2 en 3 Mei 2015 aanwezig geweest op Lentefair in Afferden (Gld) bij landgoedwinkel De Zandroos. Er was volop gelegenheid om de nieuwe krozenwijn te proeven, informatie uit te wisselen, enz.

6 September 2014 was het Bourgondisch fruitwandelen (jaarlijks wandelfestijn waarbij ongeveer 2500 mensen onder andere de fruitdoolhof en krozenboomgaard passeren). 

Zie fotoalbum 2014!

28, 29 Juni 2014 was de Stichting met een stand aanwezig op de kasteelfair van kasteel Middachten. Een prachtlocatie met een scala aan deelnemers en een gevarieerd programma.

13 Juli 2014 was een open dag van de fruitdoolhof en krozenboomgaard.

Tijdens de open dag konden de bezoekers zelf fruit plukken en van deze mogelijkheid werd veel gebruik gemaakt. 

Zie fotoalbum 2014!

 

2013

In het weekend van 28 en 29 september 2013 was de stichting met een stand aanwezig op de oogstmarkt van de Tuinen van Appeltern! We presenteerden er onder andere een breed scala aan schurftresistente appel- en perenrassen. 

Zie Fotoalbum 2013!

31 augustus 2013

Bourgondisch fruitwandelen (jaarlijks wandelfestijn met o.a. passage van fruitdoolhof en krozenboomgaard) 

Zie Fotoalbum 2013!

 

21 juli 2013

Open dag fruitdoolhof en krozenboomgaard

 Zie: Fotoalbum 2013!